Taşınmazı elinden çıkaran yani satan kişi iler dönemlerde taşınmaz ile ilgili emlak borcuna yönelik bir belediye talebi ile karşılaşabilir. Böyle bir durumda vergi mükellefi olan satıcı, taşınmazı daha önce sattığını belgeleyerek durumun düzelmesini sağlayabilir. Fakat böyle bir durumun meydana gelmemesi de mümkün olmaktadır.
Taşınmazı satan kişi, satış işlemlerini gerçekleştirdikten sonra ilgili belediye kuruluşuna satış bilgilerini içeren bir dilekçe ile belediye kuruluşuna emlak vergisi bildirimi bulunmasında fayda bulunmaktadır.
Belediye kuruluşu emlak servisleri kayıtlarında en son kimin üzerine olduğuna baktığı mükellef üzerinden taşınmazın emlak vergisi borcunu takip etmektedir. Bu nedenle belediye kuruluşu, aradan yıllar geçse de emlak vergisini gecikme zammı ile talep etme durumunda bulunabilir. Elinizdeki kayıtların kaybol ihtimaline karşın dilekçe vermek en sağlıklı yol olmaktadır.
Bu nedenle taşınmazın satışını gerçekleştirmiş kişilerin belediye ile emlak vergisi mükelleflik ilişiğini kesmeleri için, belediyenin ilgili birimine dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir. Ayrıca satıcı ve alıcı arasında anlaşma yapılmadığı takdirde taşınmazın satışının gerçekleştiği yılın emlak vergisi borcu, satışı gerçekleştirmiş kişinin mükellefindedir. Mükellef, bir sonraki yıl içinde emlak vergisi ödemesini gerçekleştirmektedir.