Zemin etüdü için görevlendirilen mühendisler ilgili binanın özellikleri, zeminin yapısı, zeminin topografik durumu, etüdün yapılacağı arsanın büyüklüğü ve arsanın şev durumunu inceleyip, gerekli sayısal ve sözel değerleri alıp, ilgili firma yada kurumun incelemesine sunar. Etüt çalışması mühendislerin çıkardığı bu verilere göre devam eder ve zeminin incelenmesine dayanan saha çalışmaları, Avrupa standartlarına uygun olarak, SPT deneyleri yapılarak sürer. Arsa alanında pek çok sondaj çalışması etüt çalışmalarına ek çalışmalar arasındadır. Sondajlar ile çıkarılan örnekler gene Avrupa standartlarına uygun olarak paketlenip, inceleme laboratuarlarına gönderilmelidir.
Yapılan çalışmalar nihayetinde, zemin hakkında doyurucu bilgiye ulaşan mühendisler, bu veriler doğrultusunda inşaatı yapılacak olan yapının durumunu zemine göre hesaplamaya geçerler. Zemin hakkında sismik analizlerin de yapımının ardından, zemin etüdünde sıra büro çalışmasına geçer.
Büro çalışmasında artık işlem, Bayındırlık Bakanlığına devredilir. Etüt çalışması ile ortaya çıkan veriler, numuna örnekleri, Bayındırlık Bakanlığı tarafından onay belgesi verilmiş laboratuara teslim edilir. Laboratuar incelemelerinin ardından şematik olarak ortaya konulan veriler ışığında etüt raporuna eklenir. Ayrıca, sismik analiz verileri de burada değerlendirilip, zemin için çıkarılan etüt raporuna eklenir.